Selasa, 21 April 2009

Rendang Hitam Daging, Kerabu Mangga dan Pucuk Geti Masak Lemak

Hari ni mummy tak keje. Awal-awal pagi lagi dah temankan mummy ke pasar. Katanya nak masak masakan kampung. Sebab semalam berselera makan tengah hari. Ye lah gulai lemak siput sedut pastu ada pucuk paku lagi. Lagipun hari ni abang, kakak ipar dan anak buah balik umah mummy. Rindu rasanya nak makan ramai-ramai. Abang keje kat Kedah, so dia bawa lah keluarga dia sekali walaupun mummy keberatan nak suruh kakak ipar ikut sama. Hehehe.. sebenarnya mummy rindukan cucu dia. Mummy beli sayur pucuk geti (kat sesetengah tempat orang panggil pucuk turi ataupun pucuk mungga). Ni kira first time lah saya tengok pucuk geti ni live. Bau pucuk geti ni maung sikit, sesetengah orang mungkin tak suka hidu baunya. Tapi kalau dimasak sedap kot? Hehehe.. Mummy belikan ubi keledek, buah mangga muda pastu tempe. Slurp... buah mangga confirm mummy nak buat kerabu, ye lah abang long memang suka makan kerabu mangga. Ubi keledek lak mummy kata nak masak dengan pucuk geti ni. Then we all ke wet market, mummy kata nak beli daging nak wat rendang. Argh... sedapnya menu tengah hari ni.

Sampai kat umah, seperti biasa tolong mak sediakan hidangan makan tengah hari, ye lah abang long sekeluarga akan sampai dalam pukul 12.00 tengah hari karang. Nak harapkan my lil bro tolong mummy? Tak payah nak berangan, ibarat menunggu bulan jatuh ke riba je. Biuat sakit hati adalah. Lelaki lah katakan? Hahaha...
Hari ni mummy ajar satu lagi masakan kampung yang baru dalam hidup saya. Pucuk Geti Masak Lemak, Rendang Hitam Daging dan Kerabu Mangga menjadi pilihan menu tengah hari kami.

RENDANG HITAM DAGING
Bahan-bahan
500g daging
20 tangkai cili kering *dikisar
4 cm halia
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai di tindik
4 sudu besar kicap pekat
sedikit minyak untuk menumis
1 tsb cuka
2 s/b kerisik
sedikit garam dan gula.
daun pandan untuk wangi ( jika suka )

Bahan tumis
4 ulas bawang kecil di hiris
1 kulit kayu manis
3 tangkai bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara Penyediaannya
  • Cili kering, halia ,bawang besar dan bawang putih di kisar halus.
  • Panaskan minyak serta tumis bawang kecil yang di hiris bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga berbau wangi.
  • Masukan bahan kisar dan biarkan sehingga hilang bau cili, masukan daging yang telah di potong kecil dan serai.
  • Tambahkan sedikit air dan kicap. Tunggu sehingga daging empuk. Masukkan kerisik, cuka, gula dan garam mengikut selera.
  • Biarkan sehingga kuah agak pekat sedikit. Sedia di hidangkan.


KERABU MANGGA


2 biji mangga muda – diracik halus/ disagat
1 btg carrot – disagat halus
1 biji bwg besar – belah 2 dan mayang
6 biji cili padi – hiris halus
3 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis – perah ambil airnya
garam dan gula secukupnya
½ cawan kacang tanah goreng – tumbuk kasar

Cara penyediaannya
Gaulkan kesemua bahan dan terus boleh dihidang. Jika waktu makan masih lama.. jgn dicampur lagi kacang tanah tadi.. bila hampir nak menghidang barulah taburkan kacang tanah tersebut.



PUCUK GETI MASAK LEMAK

Bahan-bahan
Secekak pucuk geti/turi/mungga (lain tempat lain panggilannya) – lurutkan daunnya dan petik pucuk yg muda
1 ketul keledek kuning – kopek dan potong kiub sederhana
Bagi sesapa yang tak tahu rupa pucuk geti. Disebelah kiri ubi keledek dan sebelah kanan pucuk geti.

santan secukupnya
1 biji bwg besar – belah 8
2 biji cili merah – belah 2
segengam ikan bilis yg telah dibersihkan
garam dan aji-no-moto secukupnya

Cara penyediaanya
Masukkan semua bahan kecuali pucuk geti. Masak hingga keledek separuh empuk. Dikacau selalu supaya santan tidak membuak dan berketul2.Kemudian masukkan pucuk geti dan biarkan hingga masak dan keledek empuk. Rasakan garamnya dan bolehlah dihidang.

1 ulasan:

  1. Titanium White Dominus | The Tiger's Art Online | Titanium
    Titanium Art Online. Visit Titanium-Arts titanium rod today to find a site for your passion for sportsmanship. Tito titanium iphone case Titanium titanium pipes Art Online titanium cup allows you titanium bars to

    BalasPadam