Pansuh Manok (Ayam masak di dalam Buluh)
So sempatlah tanyakan kat Mummy, camne nak buat Pansuh Manok ni. Rupa-rupanya nak masak pansuh ni tak de lah susah sangat pun. Ringkas dan cepat disediakan. Lagi satu, bagi saya pansuh manok ni kiranya makanan yang sihat sebab ia tak melibatkan penggunaan minyak dan tak perlu digoreng. So bagi korang yang nak belajar bagaimana nak masak pansuh ayam ni, jom lah try resipi yang saya bagi ni.
PANSUH AYAM (ALA BIDAYUH)
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
1 ikat pucuk ubi kayu
3 batang serai (diketuk)
3 ulas bawang putih dan 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 inci halia (dihiris)
Garam dan aji-no-moto secukup rasa
Umbut lengkuas sebagai pewangi
Buluh sederhana besar
CARA-CARA PENYEDIAAN
Buat pengetahuan korang, Pansuh Manok sememangnya popular di Sarawak, masakan ini dipelopori oleh suku kaum Iban dan Bidayuh. Thanks Aunty Rose sebab jemput we all semua having lunch kat rumah aunty. Next time jemput lah lagi ek? Hehehe..
PANSUH AYAM (ALA BIDAYUH)
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam
1 ikat pucuk ubi kayu
3 batang serai (diketuk)
3 ulas bawang putih dan 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 inci halia (dihiris)
Garam dan aji-no-moto secukup rasa
Umbut lengkuas sebagai pewangi
Buluh sederhana besar
CARA-CARA PENYEDIAAN
- potong ayam sederhana besar dan cuci bersih. (jangan terlalu besar nanti tak muat masuk dalam buluh).
- perap ayam dengan bawang, halia, serai, garam dan aji selama 3 minit.
- ambik pucuk ubi yang masih muda, cuci dan ramas menggunakan garam kira2 1/4 sudu teh ( jangan terlalu banyak garam nanti masin).
- gaulkan daun ubi yang telah diramas sederhana lumat dengan ayam yang telah diperap tadi.
- cuci buluh terlebih dahulu kemudian masukkan ayam dan daun ubi yang telah digaul tadi.
- bakar buluh yang telah diisi ayam menggunakan api kayu (seperti membakar lemang).
- setelah ayam mendidih, bakar lagi selama 30 minit.
- apabila telah masak, tuangkan ayam ke dalam mengkuk yang sederhana besar dan boleh dihidang.
Buat pengetahuan korang, Pansuh Manok sememangnya popular di Sarawak, masakan ini dipelopori oleh suku kaum Iban dan Bidayuh. Thanks Aunty Rose sebab jemput we all semua having lunch kat rumah aunty. Next time jemput lah lagi ek? Hehehe..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan