Selasa, 21 April 2009

Kek Batik Jawa

After lunch dalam pukul 2.00 pm gitu, together-gether dengan adik lelaki kesayangan saya, we all gi lah lepak-lepak kat The Spring, Kuching. Sajer je jalan-jalan cuci mata a.k.a window shopping. Sambil jalan-jalan tu, my lil bro ajak gi lepak kat Secret Recipe. Lama gak tak lepak sana, last sekali masa kat KL hari tu. Teringin sesangat nak makan White Chocolate Macadamia cake.. hehehe.. tetiba teringat kat member lama. Dia ni memang kaki White Chocolate Macadamia cake, leh pulun 4 slices sekali duduk. How is she ek? Coz selepas balik Kuching, saya dengar dia masuk wad kat HKL sebab masalah obesiti dan Kencing Manis. Tu pun member yang bagitau. Berbalik pada Secret Recipe, seperti biasa White Chocolate Macadamia menjadi pilihan saya, then my lil bro pilih Chocolate Banana cake. The price RM6.50 each (ni belum masuk lagi ek tax).

White Chocolate Macadamia Cake

Chocolate Banana Cake

Then tengah menikmati kek, tetiba adik suruh buatkan kek untuk minum petang karang. Hmm.. ok gak, lama dah tak buat kek. Tapi nak buat kek apa ek? Actualy malas sebnarnya nak buatkan kek yang remeh-temeh. On the way balik tu, saya ajak adik singgah sekejap kat Pasar Kampung nak beli Biskut Marie sebab saya nak nbuat kek yang paling sempoi sekali, hehehe.. Kek Batik Jawa.

So disini, saya nak kongsikan resipi yang diajar oleh Mummy dari saya kecil lagi. How to make Kek Batik Jawa yang senang ni. Percayalah budak tadika pun tau camne nak buatkannya.
KEK BATIK JAWA
Bahan-bahan:
450 gm biskut marrie (patah 2 atau 3)
2 cawan milo
1 cawan serbuk koko
2 camca teh serbuk Nescaffe
1 buku (250 gm) mentega
1 tin kecil susu pekat
4 biji telur
3 cawan air mendidih
1 camca teh esen vanilla

Cara:
  • Panaskan air dalam kuali hingga mendidih, padamkan api dapur.
  • Masukkan susu, koko, milo dan Nescaffe. Hidupkan api perlahan, sambil kacau. Setelah sebati, padamkan api.
  • Kacau telur dalam bekas lain, 1 persatu. Setelah bahan di kuali kurang panas, masukkan bancuhan telur, mentega, & hidupkan api perlahan. Kacau hingga sebati.
  • Setelah betul-betul pekat, masukkan Biskut Marrie yang sudah dipatah 2 atau 3. Kacau rata & tutup api.
  • Alaskan acuan dengan plastik/kertas minyak/aluminium foil dan tuangkan adunan sambil menekannya hingga padat.
  • Sejukkan ke dalam peti ais sebelum di potong.

  • Tiada ulasan:

    Catat Ulasan