Rabu, 22 April 2009

Bingka Labu


Hehe.. best nya baby Delicia ada kat umah. Seronok tengok kenakalan dia. Ye lah satu-satu nya anak buah dalam family ni. So semestinya semua sayang kat dia. Semakin hari semakin comel, confirm ikut abang long yang hensem or ikut kakak ipar yang semestinya cantik. Wakaka... Tapi yang penting we all happy sebab rindu sangat kat abang long and kakak ipar... terutamanya baby Delicia. Meanwhile we all main dengan baby, mak dia (kakak iparlah) sibuk membuat kuih Bingka Labu, ye lah weekend tadi masa berambeh kat umah makcik, mereka berikan buah labu. So kakak ipar berhajat nak buat bingka. Lagipun tak lah membazir kan? Nak buat bingka pun senang ga, paling penting tak payah nak tambah pewarna sebab warna oren labu dah cukup menyerlah. Lagipun kan kuih bingka ni sedap sebab manis.Hehe.. si baby Delicia suka je dia makan, budak dah ada batang 5 batang gigilah katakan.

BINGKA LABU
Bahan-bahan
1 biji labu kuning saiz sederhana ~ kopek, dadu, rebus & tos
240 gm gula pasir
250 gm tepung gandum
3 biji telur (A)
1 cawan santan pekat
125 gm marjerin ~ cairkan

Cara Menyediakan
1. Blend labu rebus, gula, telur dan santan hingga halus.
2. Masukkan bahan blend ke dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung sikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan marjerin yang dicairkan dan kacau. Jika adunan berketul-ketul.. boleh ditapis atau diblend sekali lagi.
5. Panaskan ketuhar 175C.
6. Lenserkan acuan dengan marjerin/butter.
7. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit atau hingga masak bergantung saiz loyang & saiz oven anda.


Nota: Cara menguji kuih.. cucuk kuih dengan lidi penguji jika lidi keluar bersih.. bermakna kuih sudah masak.. jika lidi penguji masih bersalut dengan kuih teruskan membakar dengan menurunkan suhu ke 160C utk mengelakkan kuih dari hangus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan