Isnin, 20 April 2009

Masak Lemak Siput Sedut dan Pucuk Paku Tumis Santan

Apa nak masak hari ni ek? Biasalah bila tengah cuti-cuti Malaysia kat umah, confirm saya yang menjadi tukang masak tak bergaji kat umah ini. Hari ini terasa cam nak buat masakan kampung. Apa lagi pag-pagi buta dah menapakkan diri kat Pasar Tani tak jauh dari rumah. Kiranya hari ni nak sediakan Masak Lemak Tekoyong (Siput Sedut) dan Pucuk Paku Tumis Santan. Sedap tu... apa lagi dah siap masak, terus uploadkan kat blog. Hehehe.. saje nak habaq mai yang cheq ni pandai masak. Kuikuikui.. jangan marah.

Imbang Penuh

MASAK LEMAK SIPUT SEDUT

Bahan A
1 kg siput sedut [potong belakangnya..basuh dan toskan] Imbang Penuh2 cawan santan cair
2 santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji ubi keladi [potong kecil dan rebus...dan toskan]
1 helai daun kunyit [koyakkan]
Bahan Mesin
20 tangkai cili api (ikut pedas)
3 ulas bawang kecil
garam
serbuk kunyit

Cara:
1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk dan didihkan perlahan-lahan sehingga mendidih.
2. Masukkan santan pekat dan biarkan mendidih sekali lagi.

PUCUK PAKU TUMIS SANTAN
Bahan
2 ikat pucuk paku
1 cawan santan pekat
ikan bilis
1 batang serai ketuk
garam
minyak

Bahan kisar
7 biji cili api
3 biji cili merah
1 sm kunyit hidup
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara
1. Pucuk paku dipotong dan basuh . Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumisklan serai dan bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan santan dan garam. Masakkan sampai pekatdan naik minyak.
4. Masukkan pucuk paku dan ikan bilis. Kacau rata.
5. Rasakan garam dan tutup api.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan